Ahoj všichni :-)
V tomto skoro letním období je na čase zpracovat
rebarboru, která nám na zahrádce vyrostla a dozrála. Mám mnoho oblíbených
receptů s rebarborou a dnes se s vámi podělím o tento úžasný
jahodovo-rebarborové řezy s drobenkou. Jakmile jednou zkusíte toto spojení
slaďoučkých jahod s kyselejší rebarborou, nebudete chtít péct nic jiného.
A co je ještě lepší – nebudete potřebovat žádné těsto ani čas na kynutí, celé
řezy zvládneme udělat pouze s drobenkou.
Bude potřeba: 180g hladké mouky, 150g ovesných vloček, 200g
třtinového cukru, 170g změklého másla, půl lžičky prášku do pečiva a špetka
soli
Náplň: 200g rebarbory nakrájené na kostičky, 250g jahod
nakrájených na kousky (já použila mražené jahody), jedna lžíce citronové šťávy,
100g krupicového cukru, 2 lžíce škrobu
Do hrnce si dáme rebarboru, jahody a citronovou šťávu a na
mírném ohni dusíme pod pokličkou za občasného promíchání zhruba 10 minut, dokud
není rebarbora úplně měkká. Cukr promícháme se škrobem a přidáme k ovoci.
Směs budeme pořád míchat dokud nezhoustne (trvá to zhruba 1 minutu).
Poté hrnec
stáhneme z plotny. Předehřejeme si troubu na 180°C. Připravíme si drobenku
– ve velké míse smícháme mouku, ovesné vločky, cukr, máslo, prášek do pečiva a
sůl. Budeme míchat tak dlouho, dokud se neudělá drobenka. Větší hrnek s
drobenkou (nebo misku drobenky) si necháme stranou a zbytek natlačíme prsty na
dno dortové formy (vyložené pečícím papírem). Drobenku budeme utlačovat na dno
tak dlouho, dokud nebude dno celistvé a uhlazené. Na takto připravené dno
rovnoměrně rozprostřeme jahodovo-rebarborovou náplň (náplň má konzistenci jako
pudink, nebo taková želatinová hmota). Nakonec posypeme koláč drobenkou, kterou
jsme si dali stranou a pečeme v troubě zhruba 35 minut. Necháme
vychladnout a podáváme.
TIP: ke koláči by se hodila našlehaná šlehačka
nebo kopeček zmrzliny pro osvěžení
Pac a pusu :-*
Žádné komentáře:
Okomentovat