Ahoj všichni :)
Už dloooouho jsem neměla čas na nějaké sladké nebo slané tvoření, především kvůli škole a zkouškovému období. Teď mě sice čekají závěrečné státnice, ale řekla jsem si, že si musím dát alespoň víkend pauzu v učení a trochu se odreagovat. A čím jiným bych se nejlépe odreagovala než domácí pohodičkou a přípravou nějakého sladkého receptu. Hned jsem si uvědomila, že na mě ve spíži čekají cukrářské piškoty a co budu tvořit bylo tedy hned jasné - pravé italské tiramisu s mascarpone. A jak to dopadlo? ↓
Ingredience: čtyři vajíčka (žloutky a bílky zvlášť), hrnek kafe (stačí instantní), mandlový likér Amaretto (4cl, jeden velký panák), kakao (na posypání), 5 lžic třtinového cukru, cukrářské piškoty (tyhle jsou z Lídlu) a 500g mascarpone
Fotopostup: oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh dokud se na vrchu netvoří malé špičky a sníh při otočení misky nevypadne
Ke žloutkům přidáme třtinový cukr a šleháme zhruba 4-5 minut dokud nemají žloutky světlejší barvu a nespojí se s cukrem dohromady. V případě třtinového cukru, se samozřejmě nespojí úplně. Jestli by vám to vadilo, tak použijte jemnější bílý cukr (např. cukr krupici).
Ke žloutkům postupně přidáváme mascarpone a na nejnižší rychlost vyšleháme do hladka. Ze začátku se mascarpone hrudkovatí a nevypadá to dobře, ale nevzdávejte to a nepřidávejte rychlost, nakonec se vše krásně spojí. Jestli máte strach, že se mascarpone nějak zdrcne apod., tak ho přimíchávejte jenom metlou. K takto vzniklému krému metličkou pomalu a postupně vmícháme tuhý sníh (pozor - už nešleháme, viz obrázek níže) dokud nám nevznikne spojený a hladký krém.
Uvaříme si rozpustné kafe (zhruba dvě lžičky) - můžete zvolit i tureckou kávu s lógrem, ale to by na mě bylo moc hořké. Vychladlou kávu přelijeme do misky a přidáme velkého panáka likéru. Můžete přidat i jiný alkohol, s rumem by to chutnalo asi taky dobře.
Rozbalíme si cukrářské piškoty. Na tiramisu se opravud nejvíce hodí tyto cukrářské piškoty, které mají na povrchu cukr a chutnají báječně. Nehodí se klasické dětské piškoty, protože nejsou tak sladké, nejsou pocukrované ani ochucené. A taky kdo by se s tím chtěl skládat po jedné piškotce. Tyhle jsou podlouhlé a dobře se v kávě namáčí. Dají se sehnat ve všech větších supermarketech (Tesco, Globus). Já tyhle sehnala v Lídlu v akci snad za 30 Kč (už si nepamatuju přesně, ale myslím max. 50 Kč). V jednom balení jsou další čtyři menší balení po šesti piškotech. Na tuhle dávku krému mi vystačilo pět těch menších balení (takže mi tři ještě zůstali).
Každou piškotu postupně namočíme v kávě ochucené likérem. Když jsem je namočila jen jako opravdu rychle "namočila", tak mi přišlo že si z toho moc neodnesly. Proto doporučuje je chvilinku "topit", aby stihly nasát hodně té kávy. A postupně je skládáme do připravených nádob. To mi přišlo také lepší připravit si čtyři nádoby a udělat čtyři jednotlivé porce, než připravit jeden "pekáč" a pak to porcovat a servírovat na talířcích, podle mě to potom nevypadá hezky a celé se to rozblemcá. Pokud nemáte žádné nádherné skleněné nádobky, tak použijte jako já obyčejné plastové dózy :)
Poslední vrstvu bude tvořit krém posypaný kakaem. Bohatě stačí dvě vrstvy namočených piškotů a dvě vrstvy krému. Pokud máte samozřejmě vyšší nádoby, tak budete mít třeba jen dvě porce ale zato vysoké. I takhle mi to ale přišlo úžasný a dostačující - akorát na délku lžičky. Kakao jsem sypala pomocí malého cedníčku. Je vhodné použít holandské kakao, takové to pravé kakao (jemně namleté). Granko by asi úplně nesplnilo svůj účel.
Tiramisu jsem zakryla a nechala zhruba 2-3 hodinky odpočinout v ledničce. Piškoty krásné povolí a kakao se částečně vsákne do vrchní části krému, takže nebude tolik prášivé.
A jak to vypadá uprostřed? Jak jsem už psala nahoře, tak mi přijde, že tiramisu není moc fotogenické po rozkrojení, ale aspoň uvidíte, jak opravdu vypadá vevnitř :)
Tohle super lehký tiramisu chutná úžasně a svěže. Nezabere vám více než hodinku příprav a opravdu stojí za to.
Pac a pusu :*
Žádné komentáře:
Okomentovat