středa 25. listopadu 2015

Domácí koláče

Určitě si občas v pekařství koupíte ty nádherně vypadající koláče s tvarohovou, povidlovou, makovou nebo ovocnou náplní. Také si je občas koupím a napadlo mě, proč je nevyzkoušet udělat doma. Dopadlo to famózně, koláčky byly hned pryč jak všem chutnaly. Kuchtičky a kuchtinky nebojte se kynutého těsta, není to žádná věda a výsledek je božský.

 


Ingredience: 350g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, 175ml vlažného mléka, 30g čerstvého droždí, 95g krupicového cukru, 5g vanilkového cukru, 90g rozpuštěného másla (na které jsem zapomněla, ale i tak byly koláčky výborné), špetka soli, 1 vejce (+ jedno neboo dvě vejce na potření), náplně, rozinky a mandle na ozdobu

Náplně
  • tvarohová: utřeme jeden tvaroh ve vaničce s 40g vanilkového cukru, přidáme 2 žloutky, 20g rozpuštěného másla, špetku soli a promícháme > stačí míchat metličkou, ať není náplň moc tekutá, lepší je použít tvaroh v kostce, nakonec ozdobíme rozinkami
  • povidlová: švestková povidla rozmícháme s moučkovým cukrem (množství podle potřeby, já rozmíchala cca 4 lžíce povidel s trochou cukru), přidáme rum tuzemák podle chuti (ve výsledku ale nebyl vůbec cítit) > příliš řídká povidla zahustíme strouhaným perníkem nebo pudinkem
  • hruškovo-jablečná: v kastrůlku rozehřejeme vodu s cukrem na sladký sirup, až se cukr rozpustil, přidala jsem oloupanou a nadrobno nakrájenou hrušku a jablko a dusila tak dlouho, dokud se většina vody nevypařila (za občasného promíchání, ať se nepřipálí), vznikne nám hmota podobná marmeládě s kousky ovoce


Do mísy dáme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v nich důlek a zaděláme kvásek (do důlku vlijeme 2/3 mléka, rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru, ze stran po troškách vmícháme do mléka mouku a povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky), který necháme na teplém místě 30 minut vzejít. Přidáme oba cukry, sůl a vejce, dolijeme zbylé mléko a máslo a vypracujeme těsto. Půjde to ztuha a bude to chvíli trvat než přestane těsto lepit a spojí se. Doporučuji do těsta přilít ještě asi 25ml mléka, těsto pak povolí a hnětení půjde líp.

Těsto necháme 30 minut odpočívat na válu. Rozdělíme na kousky (po zhruba 45g) a v dlani vytvarujeme kuličky. Kuličky rozložíme na plech dostatečně daleko od sebe, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.

Dnem sklenice nebo závažím obaleným do utěrky vytlačujeme z kuliček koláčky tak, aby nám zůstal asi 0,5cm okraj. Těsto musí být uprostřed tenké, aby těsto nevyteklo přes okraje, nebojte se proto hodně zatlačit. Pokud se vám těsto při vytlačování vrací zpátky, je málo nakynuté. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem (ale pokud na to zapomenete jako já, tak je potřete vajíčkem klidně až nakonec, když je v nich už náplň). Koláčky naplníme náplněmi, spíše méně než více > já to trochu přehnala a náplně mi vytekly na plech, žádná velká škoda samozřejmě, na chuti to koláčkům neubralo :) Nakonec ozdobíme rozinkami a mandlemi. Necháme ještě dalších 10 minut kynout na plechu a pečeme při 160°C zhruba 15 minut, dokud nejsou okraje koláčků dozlatova upečené.



Žádné komentáře:

Okomentovat