úterý 12. července 2016

Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou

Ahoj všichni :-)

V tomto skoro letním období je na čase zpracovat rebarboru, která nám na zahrádce vyrostla a dozrála. Mám mnoho oblíbených receptů s rebarborou a dnes se s vámi podělím o tento úžasný jahodovo-rebarborové řezy s drobenkou. Jakmile jednou zkusíte toto spojení slaďoučkých jahod s kyselejší rebarborou, nebudete chtít péct nic jiného. A co je ještě lepší – nebudete potřebovat žádné těsto ani čas na kynutí, celé řezy zvládneme udělat pouze s drobenkou.



Bude potřeba: 180g hladké mouky, 150g ovesných vloček, 200g třtinového cukru, 170g změklého másla, půl lžičky prášku do pečiva a špetka soli

Náplň: 200g rebarbory nakrájené na kostičky, 250g jahod nakrájených na kousky (já použila mražené jahody), jedna lžíce citronové šťávy, 100g krupicového cukru, 2 lžíce škrobu


Do hrnce si dáme rebarboru, jahody a citronovou šťávu a na mírném ohni dusíme pod pokličkou za občasného promíchání zhruba 10 minut, dokud není rebarbora úplně měkká. Cukr promícháme se škrobem a přidáme k ovoci. Směs budeme pořád míchat dokud nezhoustne (trvá to zhruba 1 minutu). 

Poté hrnec stáhneme z plotny. Předehřejeme si troubu na 180°C. Připravíme si drobenku – ve velké míse smícháme mouku, ovesné vločky, cukr, máslo, prášek do pečiva a sůl. Budeme míchat tak dlouho, dokud se neudělá drobenka. Větší hrnek s drobenkou (nebo misku drobenky) si necháme stranou a zbytek natlačíme prsty na dno dortové formy (vyložené pečícím papírem). Drobenku budeme utlačovat na dno tak dlouho, dokud nebude dno celistvé a uhlazené. Na takto připravené dno rovnoměrně rozprostřeme jahodovo-rebarborovou náplň (náplň má konzistenci jako pudink, nebo taková želatinová hmota). Nakonec posypeme koláč drobenkou, kterou jsme si dali stranou a pečeme v troubě zhruba 35 minut. Necháme vychladnout a podáváme.


TIP: ke koláči by se hodila našlehaná šlehačka nebo kopeček zmrzliny pro osvěžení


Pac a pusu :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat