pondělí 23. května 2016

"Skalní malby"

Ahoj všichni :)

Mnoho z vás určitě alespoň jednou bylo na dětském táboře. I já na jeden takový tábor jezdila do Českého ráje. Hrávali jsme spoustu her a dělali nejrůznější aktivity v lese. Z tohoto období znám také tuto hru - skalní malby. A jak že se tato hra hraje? ↓



Hra je určena (teoreticky) pro všechny věkové kategorie, ale děti si hru samozřejmě užijí nejvíc. Počet hráčů může být také neomezený. Podle mě půjde hra připravit i pro jednoho hráče, akorát nebude mít s kým soutěžit. I tak se ale zabaví. Já připravovala hru na zahradě pro své tři sourozence. Nejvhodnější varianta je samozřejmě ta lesní, ale hra se dá připravit i na zahradě.

Princip hry

Určitý počet papírků se symboly je rozmístěno (viditelně nebo záludně) po zahradě, nebo po vymezeném prostoru v přírodě. Hráči mají za úkol najít papírky a symboly si překreslit do svých herních sešitů. S papírky se nehýbe a každý hráč musí sám sebe při překreslování maskovat, aby neprozradil umístění papírků soupeřům. Vyhrává ten, kdo najde a správně překreslí největší počet symbolů a znaků.

Příprava


Jako první bude zapotřebí si připravit určitý počet papírku (v mém případě 50 bílých papírků). Na každý papírek napíšeme černou fixou číslo od 1 do 50. Na každý papírek nakreslíme nějaký symbol nebo znak. Mělo by jít o snadné symboly, znaky nebo motivy, aby šly snadno překreslit. Některé mohou být samozřejmě těžší, pro ztížení obtížnosti. 


Celý seznam obrázků včetně jejich čísel si uschováme pro pozdější kontrolu správnosti. 


Pro všechny hráče vytvoříme jejich vlastní sešit pro zakreslování obrázků. Hráči by si měli svůj sešit hlídat, aby jim ostatní soupeřící hráči nemohli ukradnout jejich těžce nalezené obrázky, které mohou ostatním hráčům chybět. Důležitá je rychlost nalezení všech obrázků, ale i kvalita překreslených obrázků. Vše záleží na tom, jak moc chcete mít hru obtížnou. Časový limit není podmínkou.

Maskování papírků


Papírky mohou být viditelně umístěny. Jde o nejjednodušší obtížnost. Je také vhodné nechat pár obrázků na první pohled viditelných - pomohou hráčům osvojit si pravidla hry před složitějším hledáním dalších obrázků.


Obrázky mohou být připíchnuty špendlíkem/připínáčkem vysoko na stromě, nebo mohou být umístěny u země. V jednom případě budou muset hráči pořádně zaostřit na vysoko umístěný obrázek (nebo se jiným způsobem dostat blíže). V druhém případě budou muset hráči zkoumat (kleknout si, plazit se, ohnout se), jestli se obrázky nenachází někde blízko u země.


Papírky můžeme připíchnout na strom, nebo uchytit jiným způsobem, např. lepící páskou. Papírky by měly být alespoň zčásti vidět - i když záleží na úhlu pohledu. Ale měly bychom se vyvarovat úplnému zakrytí obrázků, především při hraní v lese. Pokud hrajeme na vlastní zahradě, můžeme pár obrázků pro ztížení obtížnosti ukrýt tak, že nejsou na první pohled vůbec vidět. Opět záleží na věku hráčů, jejich schopnostech a dovednostech. Vždy takto "neviditelně" schovám maximálně pět obrázků. Záleží také na možnostech vaší zahrady, či prostoru, kde hru připravujete.


Zde je fotka trochu záludnějšího umístění obrázku, kdy na první pohled opravdu moc vidět není, pokud tedy nehrají hru děti, které jsou menšího vzrůstu. Papírek je umístěný pod poličkou, u konce zelené trubky, na rohu celé poličky. Papírek je vidět při sehnutí pod poličku, při pouhé chůzi kolem není nic vidět. Vše je potřeba přizpůsobit věku a výšce hráčů.


Fantazii se meze nekladou. I takto lze ukrýt obrázek - doprostřed keříku. Papírek je samozřejmě z dálky vidět, ale pro obkreslení je potřeba se přiblížit ke keříku a pořádně rozpoznat číslo obrázku a samotný obrázek.


A tady se můžete podívat jak hra bavila děti. Nadšeně pobíhaly po celé zahradě a hledali, kde by obrázky mohly být ukryty. Bohužel se nám nepodařilo zpětně jeden obrázek najít - ani dětem a ani mně, i když jsem obrázky sama poschovávala :-D Je možné, že byl obrázek špatně uchycen a odfoukl ho vítr, jelikož ten den dost fučelo. A nebo se najde až to nebude potřeba.

Brácha Luky
Ségra Stelinka
Ségra Roska
Ségra Stelinka
Ségra Roska
Znáte tuto hru - skalní malby? Bavila by vás, nebo vaše děti?

Pac a pusu :*

Žádné komentáře:

Okomentovat