pondělí 9. května 2016

Jak psát bakalářku

Ahoj všichni :)

Slíbila jsem vám článek o tom, jak psát, formátovat a tisknout bakalářskou práci - tak jdeme na to! Předem upozorňuji, že na každé vysoké škole jsou jiné požadavky a každý vedoucí práce má jiné představy o tom, jak má práce vypadat. Proto tyto moje rady berte trochu s rezervou a přizpůsobte svou práci především tomu, jak si vaše škola a vedoucí práce představují, že by měla vypadat. 
Tak jdeme na to! ↓

Motivation to finish the semestr

Začnu tím, jak si zvolit téma bakalářské práce. Především by se mělo jednat o něco, co vás bude bavit a nebude to pro vás utrpení. Uvědomte si, že budete muset pročíst spoustu materiálů (ať už knižních nebo internetových) a to by vás také mělo aspoň částečně bavit. Na některých školách je možnost zvolit si svoje vlastní téma. V tomto případě se dopředu zamyslete nad tím, jestli je opravdu o čem psát. Musí to být téma, které souvisí alespoň okrajově s vaším oborem a o kterém si myslíte, že dokážete napsat alespoň 30 stránek. Dopředu si stanovte cíl vaší práce - jestli chcete něco zjistit nebo něco vytvořit. Bude se vám lépe psát pokud budete vědět k čemu směřujete.

Bakalářská práce

Součástí práce je teoretická část a praktická část (většinou). V teoretické části budete prohledávat internet a knížky a sepisovat teorii k danému tématu. V praktické části se po vás bude chtít zapojení vaší maličkosti. Nejčastěji se v bakalářkách objevují dotazníková šetření, ale říká se, že komise nevidí tuto formu ráda. Je to prostě už ohrané a zjištěné údaje většinou nejsou objektivní a jsou nicneříkající. Dotazník musíte sestavit tak, aby jste z něj zjistili potřebné údaje. Je dobré si předem stanovit cíl dotazníku, co s ním chcete zjistit a pak se pokoušet tu informaci zjistit. Dotazník by prostě měl mít hlavu a patu. Poté se v práci často používají nejrůznější analýzy - nejčastěji SWOT analýza. Ale pozor! Nestačí pouze udělat tabulku o čtyřech rámečcích (silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby), je potřeba vysvětlit proč danou věc považujete za silnou nebo slabou stránku a detailně popsat co přesně předchází příležitostem a hrozbám, proč se jedná o příležitosti a hrozby. Jde tedy o podrobné zhodnocení, né pouze uvedení pojmů v odrážkách. Podle mého názoru je nejlepší obohatit svou práci o takovou praktickou část, kterou vytvoříte sami svou kreativní tvořivou činností. Je dobré vytvořit nějaký vlastní návrh - např. návrh zájezdu pro cestovní kancelář, návrh projektu na zlepšení čehokoliv, vytvořit kampaň pro nějakou firmu, vytvořit podnikatelský plán pro založení firmy a vytvořit své vlastní logo. Velmi dobře také vypadá, když sami něco navrhnete a vytvoříte, ať už v počítačových programech (např. Photoshop) nebo vlastnoručně nakreslíte a naskenujete. Vše ale musí souviset s vaším tématem a s vaším cílem práce.

Doporučuji si psaní práce rozvrhnout alespoň na více dní a rozhodně nedělat práci na poslední chvíli. Pro kontrolu pravopisu a gramatických chyb velmi spolehlivě funguje zkratka F7 v programu Word. Nejlepším způsobem jak zjistit, že jste neudělali nějaké chyby je dát přečíst vaší kompletní práci někomu z rodiny (např. rodičům) nebo nějakému kamarádovi, přítelovi. Když si budete číst práci sami, velmi pravděpodobně ty chyby už ani neuvidíte. Ostatní, kdo budou číst práci poprvé, si chyb určitě všimnou.

Co se týče formátování, tak to má opravdu každá škola jinak. A každý vedoucí upřednostňuje jiné způsoby psaní kapitol nebo citování. Proto je potřeba se primárně dohodnout s vedoucím a zjistit si, jak se obecně píší práce na vaší škole. Školy by také měly mít své vlastní šablony pro zpracování takovýchto prací, proto doporučuji si je stáhnout a psát přímo do nich - odpadne vám starost s formátováním, jako je například řádkování, typ a velikost písma nebo styl nadpisů. Zde je několik podle mě všeobecných rad:

  • řádkování 1,5 v textu práce, v poznámkách pod čarou jednoduché řádkování (řádkování 1)
  • písmo nadpisů Arial, písmo textu Times New Roman
  • velikost písma textu 12, poznámky pod čarou velikostí 10, velikost nadpisů 18 > 16 > 14 (doporučuje se používat pouze tři úrovně nadpisů)
  • každá tabulka, graf a obrázek musí být očíslovány (př. "Obrázek 1 Mapa destinace") a pod nimi musí být uveden zdroj (zdroj obrázku, grafu, tabulky velikostí písma 10)
  • u tabulek a grafů, které zpracujete sami je zapotřebí stejně uvést zdroj v takovéhle podobě = "Zdroj: Vlastní zpracování na základě: www/knížka"
  • zarovnání textu do bloku, obrázek, graf, tabulka by měly být obtékány rovnoběžně s textem (zarovnání obrázků, grafů a tabulek se doporučuje na střed, ale primárně je důležité mít u všech těchto objektů stejné zarovnání > to znamená, pokud si je necháte zarovnané ke kraji, tak musí být stejně zarovnány všechny tyto objekty v celé práci)
  • na konci řádků by se neměly objevovat osamocená písmena (a, i, k, z, v, o, atd.) a čísla by neměla být na konci řádku rozdělena - je potřeba vložit pevnou mezeru (ctrl+shift současně a mezerník)
  • celá práce by měla být psaná v er formě, což znamená používat neutrální výrazy (př. bylo zjištěno, je známo, je patrné atd.) a psát o sobě jako o autorovy práce (autor/ka by doporučila, podle autora práce/autorky práce je vhodné, autor/ka zjistil/a, atd.) - vím možná to zní divně, ale je to neutrální a vy přece JSTE autoři té práce (pokud nejste plagiátoři)

Bakalářská práce je členěna do několika částí. První stránka obsahuje název školy a studijní obor. Dále název práce v češtině a angličtině, jméno autora práce a jméno vedoucího práce (vč. titulů). Na další stránce je uvedeno prohlášení o tom, že jste práci vypracovali samostatně a použitou literaturu uvádíte v přiloženém seznamu literatury, zde nesmí chybět datum a váš podpis, který doplníte po vytisknutí samozřejmě. Na další straně může být poděkování - lze ho vypustit. Ale pokud vám váš vedoucí pomohl nebo poradil, tak je podle mě slušnost zde poděkování nechat. Pak následuje obsah, který si vygenerujete až po dopsání celé vaší práce automaticky. Pokud správně používáte styly nadpisů, tak se vám obsah vygeneruje sám. Pak následuje úvod - doporučuji psát úvod a závěr až nakonec, až máte celou práci hotovou. Úvod by měl být delší než jedna A4, a neměl by být delší než dvě a půl stránky. Je dobré si úvod rozvrhnout a psát nejprve o tématu jako celku, stručně celou problematiku uvést, pak pokračovat o tom, jaké metody byly v práci použity, jaký byl hlavní (případně vedlejší) cíl práce, jak je práce členěna a o čem jsou jednotlivé kapitoly. Pak už konečně začíná vlastní text celé práce - nejprve teoretická část a poté praktická část. Po poslední kapitole následuje závěr - stejně jako úvod se píše až jako poslední. Měl by být rozvržen podobně jako úvod, ale měl by být delší (2-3 stránky). Nejprve uvést o čem práce byla, co bylo hlavním cílem, jestli byl cíl splněn a jak byl splněn, popsat svůj vlastní přínos a co bylo zjištěno v jednotlivých kapitolách - nepsat o čem kapitoly byly, ale co bylo zjištěno, co vás překvapilo nebo co jste očekávali a na konci to nějak shrnout (př. "Bakalářská práce podává ucelené a velmi obsáhle informace o ...", nebo "Snahou autora/autorky bylo ..."). Za závěrem je souhrn, který by měl mít rozsah 10-15 řádků a měl by stručně popisovat o čem práce je a co je hlavním (případně vedlejším) cílem celé práce. Následuje summary (anglický souhrn) a seznam použité literatury. Ten je dobré rozdělit na knižní literaturu, elektronické publikace a internetové zdroje (o způsobech citování níže). V bakalářské práci může ale nemusí následovat seznam tabulek, grafů a obrázků vč. stránek, kde se nachází. A poté už zbývají pouze přílohy. Do příloh je vhodné vkládat větší množství fotografií a obrázků, které by narušili celistvost práce. Je dobré sem vkládat také obsáhlejší tabulky nebo výroční zprávy podniků. V přílohách by měla být také podoba dotazníkového šetření (pokud nějaké máte) a když v práci nezhodnotíte veškeré otázky, tak součástí přílohy musí být vyhodnocení všech otázek pomocí grafů. Na úplném konci je zadání práce, které se při tisku vkládá v originální podepsané podobě.

Bakalářská práce

Co se týče citování, tak existuje přímé a nepřímé citování (neboli parafrázování). Přímá citace je, když vezmete a zkopírujete odněkud text doslovně - ve stejné podobě. V tomto případě musí být na začátku a na konci uvozovky. U parafráze jde pouze o převzetí myšlenky nebo informace, kterou přepíšete vlastními slovy, tak jak informaci chápete vy. V tomto případě nejsou uvozovky potřeba. Tento způsob parafrázování se dá také použít u vlastního překládání zahraniční literatury nebo zdrojů. Je možné také použít více druhů uvádění zdrojů - nejpoužívanější jsou harvardský styl (forma příjmení autora, rok a stránka > vše se nachází přímo v textu), forma číselného odkazu se stránkou (kulatá/hranatá závorka, číslo musí souhlasit s číslem uvedeným v seznamu literatury pro dohledání zdroje, jeden zdroj má jedno číslo, které s v práci opakuje) a forma poznámek pod čarou (číslo v kulaté závorce, zdroje se číslují popořadě, tak jak jsou uváděny v textu, stejný zdroj tak může mít několik odlišných čísel a v seznamu literatury se čísla neuvádějí). 

Když máte práci dopsanou a schválenou svým vedoucím práce je potřeba práci vytisknout a nechat svázat do pevné vazby (plátno nebo kůže). Kde jsem si nechala tisknout a vázat práci já? Powerprint Praha Dejvice (Zikova 19 - Areál ČVUT, VŠCHT), www. Pokud si necháte práci nejen svázat, ale i vytisknout - doporučuji všechny stránky pořádně zkontrolovat. Mě se například stalo, že čárkované ohraničení se vytisklo jako plné ohraničení a u některých tabulek byla barva flekatá (po upozornění mi slečna vytiskla špatné stránky znovu zadarmo a už to bylo v pohodě). Bakalářskou práci jsem musela odevzdat pouze v jedné vazbě (kroužková vazba pro vedoucí práce nebyla potřeba), a za to byl poplatek 100 Kč (když si necháváte svázat pouze jednu vazbu). Stejně jsem si chtěla nechat udělat jednu kroužkovou vazbu pro sebe na památku a když tam byl ten poplatek, tak jsem si nechala místo kroužkové vazby udělat také vazbu (vazba stála 149 Kč), ale už jen černobíle a bez potisku hrany (text na hranu vazby stojí 75 Kč). Jelikož jsem tiskla 107 stránek, měla jsem cenu za černobílý jednostranný tisk 1,6 Kč/str. a barevný jednostranný tisk 7 Kč/str. Všechny ceny lze zjistit z jejich webových stránek (v odkazu výše). Celkově mě tisk (jednou 107 str. černobíle a jednou 49 str. barevně + 58 str. černobíle) a vazba (2x svázání, v ceně plátno a tři řádky textu na přední stranu) vyšla dohromady na zaokrouhleně 1 100 Kč. Docela pálka no :D Bohužel jsem si práci po svázání nezkontrolovala, protože měli trochu narváno a ještě ke všemu pršelo, tak jsem utíkala zpátky do auta. Později jsem doma zjistila, že vazbu mám na spodní straně u hřbetu poničenou a na jedné stránce jsou červené kaňky od barvy. Jelikož jsem chtěla hned druhý den práci odevzdat ve škole, už jsem nechtěla jezdit do Dejvic znovu a platit převazování. Hold budu doufat, že si toho nikdo nevšimne a nebo to svedu na výše zmíněný Powerprint. 

Bakalářská práce

Přeji všem, kteří píšete bakalářskou (ale i jinou) práci hodně úspěchů a úspěšnou obhajobu. Doufám, že jsem vám aspoň trochu pomohla a v případě dotazů mě neváhejte kontaktovat, ráda pomůžu.

Pac a pusu :*

Žádné komentáře:

Okomentovat