úterý 29. prosince 2015

Šestery Vánoce

... aneb jak se slaví vánoční svátky v naší rodině.


Už od doby, kdy jsem byla mladší se o vánočních svátcích navštěvovala celá rodina. Ano - je to tak samozřejmě správně, rodina by měla být o svátcích pohromadě. Jenže jak to zařídit, když máme s přítelem oba dva rozvedené rodiče a ještě ke všemu jednu rodinu na Moravě a druhou u Tábora? Opravdu to není lehký úkol, stihnout navštívit všechny příbuzné > letos se nám však povedlo naplánovat vánoční svátky tak, že jsme navštívili opravdu všechny čtyři rodiny a k tomu i babičky a dědečky.

Jako první jsme oslavili Vánoce u babičky už 22.12. v úterý. Později jsme už byli stále na cestách po ostatních rodinách a nesešli bychom se, nejdřív snad po Novém roce. Proto jsme si předali dárky tak brzy. Na posilněnou jsme si dali domácí svařené víno s ovocem a kořením a udělali si pěkný Štědrý večer o dva večery dříve.

Návštěvy začaly již 23.12. ve středu, kdy jsme zavítali k mému tátovi do Prahy. Společně jsme ozdobili stromeček (náš druhý v tomto roce), předali si dárky a oslavili Štědrý den o den dříve. Bohužel foto tátova stromečku jsem nestihla pořídit.

Štědrý den jsme strávili u přítelovy mamky také v Praze. Dopoledne jsme přijeli na oběd a společně vyrazili na Vánoční Rybovu mši do kostela, kde přítelova sestra vystupovala se sborem. I když nejsem nábožná a ani do kostela běžně nechodím, mše se mi moc líbila a mělo to své zvláštní vánoční kouzlo. Po štědrovečerní večeři jsme si rozdali dárky a poté společně koukali na pohádky v televizi.

Druhý den ráno jsme vyrazili směr Soběslav k mojí mamce. Čekal nás letos už čtvrtý vánoční stromek! Přijeli jsme akorát na oběd (kachna se zelím), ale protože jsme ještě neměli hlad, nejdřív jsme se vrhli na rozbalování dárečků. Na to, co jsem dostala od Ježíška, se můžete podívat dalším článku. Šli jsme na procházku a k večeru jsme se my, ženské osazenstvo, pustily do přípravy novoročních nehtíků. Chlapi šli zatím na další procházku. Večer jsme si zahráli společenskou hru Černé Historky a šli na kutě.


Ráno jsme pokračovali na Moravu, k druhé části naší rodiny. Nejdříve jsme navštívili přítelovu babičku s dědou, kde jsme k obědu dostali opět kachnu se zelím :-) a poté i jeho bráchu, s kterým jsme se jeli podívat do vedlejší vesnice na živý hraný Betlém. Nechyběli samozřejmě ani tři koníci s třemi králi, panenka Marie s Josefem, stádo ovcí s ovčáky a andělský sbor, který celý průvod a představení doprovázel zpěvem. Byl to krásný zážitek.

Večer jsme se přesunuli k přítelovu tátovi, kde jsme povečeřeli, předali si dárečky (po páté za tyto Vánoce) a zahráli si společenskou hru Telepatie. Hra nás tolik bavila, že jsme ji hráli celkem 4x. Opravdu doporučuji všem, co mají rádi hry se slovy a obrázky. Na Moravě jsme zůstali až do pondělí 28.12., kdy jsme se po obědě vraceli konečně domů z naší vánoční výpravy. Doma na nás čekal náš vánoční stromek, který (doufám) bude letos již opravdu poslední.


Celkem jsme tedy letos viděli osm vánočních stromků a cestou jsme asi osm krát někde minuli Ježíška, tolik rodin jsme navštívili, tolik dárků jsme dostali a ani jednou jsme ho nepotkali. Tak snad příští rok!

Doufám, že jste prožili klidné a šťastné vánoční svátky se svou rodinou - protože být se svou rodinou a s lidmi, které máte rádi, je to nejdůležitější na celém světě. I kdybychom měli objet půlku planety, pro naší rodinu uděláme cokoliv, stejně tak byste měli i vy!


Žádné komentáře:

Okomentovat