středa 25. listopadu 2015

Domácí houstičky

Rozhodla jsem se, že pečivo v obchodech nebudu kupovat vůbec. Místo toho si peču vlastní domácí chleba a občas vyzkouším i nějaké další druhy pečiva jako například pivní rohlíky nebo houstičky. Používám klasickou bílou mouku, někdy také žitnou nebo pšeničnou mouku. Rozhodla jsem se takto z důvodu lepší chutě a levnější ceny - není to z důvodu diet nebo hubnutí, pečivo mám ráda a nechci se ho vzdát. Ale domácí je prostě domácí - kdo ho nevyzkouší, neví o čem mluvím.

Tento recept je opět z prosincového vydání Apetitu (str. 43).



Ingredience: 1 sáček sušeného droždí (7g), 300ml mléka, 1 lžička moučkového cukru, 500g hladké mouky, 1 žloutek, 2 lžičky soli, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 prošlehané vejce na potření houstiček a přísady na posypání (v mém případě hrubozrnná sůl, mák, kmín, slunečnicová semínka, lněná semínka a dýňová semínka)



Nejprve si zaděláme na kvásek. V míse smícháme droždí, 100ml vlažného mléka, cukr, 100g mouky a necháme cca 10 minut na teplém místě, než nám kvásek vyběhne. Ke kvásku přidáme zbytek mouky, žloutek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vypracujeme těsto. Trvá to zhruba 10 minut, než se těsto přestane lepit a má celistvou formu. Nakonec těsto prohněteme ještě na vále, vrátíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem - zhruba hodinka. 

Troubu předehřejeme na 200°C. Vykynuté těsto rovnoměrně rozdělíme (v receptu psali na 12 kousků, ale chtěla jsem jich mít více, proto jsem těsto rozdělovala na menší kousky a měla tak asi 15 houstiček) a každý z kousku rozdělíme ještě na třetiny. Uválíme z nich tenčí válečky a upleteme houstičky (ze tří pramenů jako copy). Konce stiskneme k sobě a zastrčíme pod houstičky aby se nerozpletly. Housky dáme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Pak je potřeme vejcem a posypeme přísadami, které máme rádi. Pečeme cca 15 minut v dolní části trouby. Upečené houstičky necháme na mřížce vychladnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat