pondělí 13. června 2016

Jedeme pracovat do Německa

Ahoj všichni :)

Já jsem úspěšně zdolala státnice a Peťa úspěšně složil maturitní zkoušku (dodělával dálkově). Nejlepší způsob jak trávit prázdniny mezi jednotlivými ročníky je vyjet pracovně do zahraničí. Nejen, že si vyděláte mnohem hezčí peníze než v ČR, ale zlepšíte si i jazyk. Když jsem jela do Německa poprvé, nedokázala jsem ani kváknout. Po chvíli se do toho dostanete - jen to nevzdávejte. Jazyk opravdu není překážkou pro vycestování.

Německo

Jak jsme se do Německa vůbec dostali? Já jsem na střední škole dostala nabídku splnit si svou praxi právě v Německu. Dostali jsme na výběr dvě města, tak jsem si zvolila Frankfurt nad Mohanem a práci servírky na lodích firmy Primus-Linie. Poprvé jsem tedy v Německu byla sama jako studentka. Poté jsme v Německu začali pracovat společně s přítelem - jako servírka/číšník. Nyní se do Frankfurtu k té samé firmě vracíme již na čtvrtou sezónu (Peťa na třetí sezónu).

Německo
Všech pět lodí pohromadě
Firma Primus-Linie vlastní celkem pět lodí - pořádají se zde firemní akce, oslavy narozenin a další soukromé akce. Přes léto jezdí pravidelně také jedna loď (při opravdu hezkém počasí dvě lodě) okružní jízdy 50 nebo 100 minut. Velmi často se jezdí večerní diskotéky a podobné pařící párty (gay párty, techno párty, ohňostroje, atd.). V určité dny se jezdí celodenní výlety do okolních měst s možností prohlídky daného města. Škála akcí a jízd je opravdu veliká a celý program si můžete prohlédnout zde. Nejvíc se mi líbí právě ta rozmanitost jak lodí (pět lodí střídáte podle potřeby) tak i jízd (celodenní, okružní, diskotéky, soukromé, servírované, bufetové a hromada dalších).

Německo
DHL - firemní akce v barvách loga
Každá loď má své jméno:
  • Maria Sibylla Merian (nejnovější a nejmodernější loď, dvě patra, bar na střeše)
  • Wikinger (nejmenší a nově zrekonstruovaná loď, dvě patra)
  • Nautilus (největší loď, tři patra, bar na střeše)
  • Wappen von Frankfurt (druhá nejstarší loď, tři patra)
  • Johan Wolfgang von Goethe (nejstarší loď, dvě patra, příležitostný bar na střeše)
Wappen von Frankfurt
Maria Sibylla Merian
Podrobnější informace o lodích a hlavně nádherné fotky interiérů i exteriérů si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách. Stránky můžete v pravém horním rohu přepnout alespoň do angličtiny, pokud vám není němčina tolik blízká :)

Německo
J. W. von Goethe, v pozadí Mainhattan (přezdívka Frankfurtských mrakodrapů)
Firma Primus-Linie zaměstnává velmi rozmanitou skupinu lidí, velmi málo zaměstnanců má německé kořeny. Setkáme se tu s lidmi ruské, ukrajinské, francouzské, italské, maďarské, rumunské, bulharské, polské, slovenské, kubánské, egyptské a turecké národnosti plus my Češi. Nejvíce práce je zde v období léta, hlavní sezóna začíná v květnu a táhne se až do října. Na období prázdnin nabírá firma nejvíce praktikantů a studentů (neustále také z mé střední školy). Firma nám zajišťuje ubytování v privátních bytech, kde má každý svůj pokoj a sdílí se koupelna, záchod a kuchyně. Námořníci a v některých případech i kapitáni spí na lodích v kajutách. My měli tu čest spát na lodi v kajutě, když jsme sem jeli na otočku na Silvestra. Na houpání lodi si časem zvyknete :)

Německo
Pracovní nasazení (občas nám z toho trochu hrabe)
Klady = bohatá pracovní zkušenost, zkušenost pracovat ve stresu a pod nátlakem (i když je tohle opravdu plus?!), finanční ohodnocení vyšší než v ČR (především z důvodu vysokého pracovního nasazení), získání nových přátel a známých z celého světa, práce v krásném prostředí centra Frankfurtu (příroda i nakupovací možnosti - Primark apod.), relativně krátká vzdálenost do ČR (zhruba 6 hodin autem)

Mínusy = málo volných dní (nelze brát jako mínus - úzce souvisí s vysokým finančním ohodnocením a nemáte čas výplatu utratit), sdílené bydlení (nemáte tolik soukromí), při tolika národnostech na jednom pracovišti vznikají velké neshody (pomlouvání, dělání naschválů > domnívám se, že tento problém se týká většiny pracovišť), nečekané přemístění z jedné lodi na jinou loď (osobně nemám ráda, když si jednu akci připravím, vím co jsem si jak udělala a co kde najdu nebo co podáváme za jídlo apod. a najednou mi řeknou, že na druhé lodi je nahlášených více osob na úplně jinou akci a že tam musím jít protože nemají dostatek personálu - najednou se tedy ocitám v prostředí, které je připravené někým jiným a já vůbec netuším kde co je a proč to tak je a co podáváme za pokrmy a co se bude celkově na akci dít)

Německo
Celodenní výlet do městečka Aschaffenburg lodí Nautilus
Vypadá to asi, že převažují mínusy nad plusy, ale tak to vůbec není. Kdyby se nám tady nelíbilo a byli bychom opravdu hodně nespokojení, tak bychom se sem nevraceli, ne? :) Veškerý stres a námaha stojí za to a já si vždycky říkám, že to jednou skončí - odpočítáváme vždy dny do konce.

Samozřejmě si zde užíváme i jinak než jenom prací. Frankfurt je opravdu nádherné město a dá se zde i v jeho okolí navštívit mnoho skvělých míst. Popsat všechny místa, kde jsme byli, která jsme navštívili a která se nám líbila by vydalo tak na celou knihu - proto vám to tu jen tak letmo shrnu.

Německo
Museumsuferfest Frankfurt (hodně podobné naší matějské pouti plus hudební pódia)
Začnu přímo centrem Frankfurtu. Je tu několik muzeí a galerií, kterým jsou věnovány také dva největší festivaly v létě. Koná se zde skoro každý víkend nějaký festival - byli jsme svědky gay festivalu (nechtěně), festivalu hudby i divadelního festivalu. Mimo to je také Frankfurt bankovním centrem celé Evropy, jelikož se zde nachází Evropská Centrální Banka a sídla všech větších bankovních institutů (Spořitelna, Komerčka). V centru je obrovská ulice, kde jsou jenom obchoďáky (cenově dostupné i dražší), tato ulice vede až na náměstí J. W. Goetheho, kde je nejdražší ulice Frankfurtu (něco jako naše Pařížská). O trochu dále je mrakodrap, kam se dá rychlým výtahem vyjet a podívat se na vyhlídku - nádherný výhled.

Německo
Výhled z vyhlídkové věže MainTower
Když máme více volných dní po sobě (maximálně máme dva dny po sobě volno), jedeme se metrem podívat do obchodního centra Nordwestzentrum, kde jsou všechny možné obchoďáky (např. obrovský Primark, třípatrové REWE pro nákup potravin atd.) a mimo jiné taky bazén, kde se dá suprově zrelaxovat - především kvůli tomu bazénu sem jezdíme. Když je venku tak hezky, že se dá jet na otevřené koupaliště, tak jsme minulý rok objevili kolem Frankfurtu několik otevřených bazénů, kde se dá taky úžasně odpočinout. Zkoušeli jsme jet i do jiných bazénů co jsou trochu dál za Frankfurtem. Kousek za Frankfurtem je také nádherné lázeňské město s krásným parkem, kde se dá odpočinout a zrelaxovat se. Jednou jsme si udělali výlet do zábavního parku Europapark, kde zaplatíte jednorázové celodenní vstupné a můžete chodit na všechny horské dráhy a atrakce kolikrát chcete. Minulý rok jsme se také podívali na Autosalon ve Frankfurtu, který byl neskutečně úžasný.

Německo
Park ve městě Baden-Baden
Těším se na další pracovní prázdniny strávené v Německu a určitě vám dám vědět jak se tady máme a jaké pořádáme výlety :) Pokud byste chtěli vidět více fotek z Německa jako takového, z akcí které jsme navštívili (Autosalon, Europapark), ale i dalších fotek z našeho života, tak si prohlédněte naše alba na rajčeti (přezdívka lasenkah).

Německo
Nahoře: Blue Fire Megacoaster, EuropaPark, město Rust
Dole: Bugatti, Autosalon Frankfurt, Messe Frankfurt (výstaviště)
Byli jste někdy ve Frankfurtu nad Mohanem? Pracovali jste také někdy v zahraničí?

Pac a pusu:*

2 komentáře: