sobota 13. února 2016

Zapečená brokolice s lososem

Začíná nám víkend zakončený Valentýnem, ale jelikož tento svátek neslavíme, nemám pro vás žádné tipy a triky na super zamilovaný dárek nebo extra sladkou zamilovanou buchtu ve tvaru srdce. Radši si společně připravte tento zdravý oběd nebo večeři a udělejte si domácí pohodičku ve dvou. Lásku si přece nemusíme vyznávat jen na Valentýna ;) 

Proto tento víkend vyhlašuji za pyžamový! To znamená, že si vezměte svoje oblíbené pyžámko, zalezte si sami nebo se svou drahou polovičkou pod peřinu a užijte si odpočinkový víkend.

My tedy pyžamo odkládáme až na zítřek a dneska vyrážíme na zamilovaný film do kina - Deadpoole těš se! Tedy až potom, co si spapáme brokolici s lososem... recept ↓



Ingredience: kousky lososa, dvě brokolice, zakysaná smetana (jedno balení), plnotučná hořčice (jedna lžíce), 50 g másla, zhruba 40 g hladké mouky, mléko, tvrdý sýr a cibule (nemusí být ani jedno), sůl a pepř, bílý pepř, bazalka, muškátový květ (+ další koření podle chuti)

Brokolici vaříme v osolené vodě cca 10 minut, než změkne. Losos je původně připravený v konvektomatu ve vlastní šťávě s pepřem a koprem, ale pro domácí účely bohatě postačí příprava na páře.

Připravíme si zálivku ze zakysané smetany, kterou rozředíme troškou mléka a dokořeníme (trošku soli, pepř, bazalka, oregano, špetka muškátového květu). Připravíme si bešamelovou omáčku - na pánev dáme máslo a po jeho rozpuštění zasypeme hladkou moukou, nesmí být směs moc hustá, spíše jako pěna a necháme trochu zhnědnout. Poté zalijeme mlékem, nebojte se, když se vám bude směs zdát sražená, akorát nepřestávejte míchat a po troškách přilévejte mléko (množství mléka záleží jak chcete mít bešamel hustý, cca 300-500 ml). Okořeníme bílým pepřem, troškou soli a muškátovým květem. Do hotové husté omáčky nastrouháme tvrdý sýr, dodá bešamelu skvělou chuť.

Do zapékací mísy si dáme brokolici, lososa a opečenou cibulku nakrájenou na jemno. Zalijeme omáčkou ze zakysané smetany a navrch navrstvíme bešamel. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 200°C na 20 minut a poté na posledních 10 minut na 250°C, aby se nám vytvořila krustička na bešamelu. 


Kdo nemá rád bešamelovou omáčku, tak bych doporučila použít dvě zakysané smetany a naředit mlékem, aby byla brokolice s větším množstvím omáčky.

Fotky jsou bez bešamelu a před upečením. Další snímky jsem bohužel nestihla pořídit, protože to bylo tak dobrý, že se po tom jen zaprášilo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat