neděle 21. února 2016

Ovocný dort

Sice ještě nezačala sezóna letního ovoce, ale i s mraženým nebo kompotovaným ovocem je tento dort velmi dobrý. Ideální pro ty, kdo nemají rádi potahované dorty marcipánem/fondánem a chtějí lehký a svěží dort. Příprava a kompletace vám nezabere více než dvě hodiny.

Ovoce můžete použít jakékoliv máte rádi, kolem celého dortu nemusí být nutně kokos - lze použít čokoládové hoblinky, mandlové lupínky nebo čokoládové trubičky.

Recept podle mě ↓



Kokosové těsto: 4 vejce (bílek a žloutek zvlášť), 90g krupicového cukru, jeden vanilkový cukr, 100g polohrubé mouky a cca 50-70g kokosu + kokos na obalení krajů dortu

V jedné misce ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Šlehací metly nemusíme ani umývat a ušleháme v druhé misce žloutky s vanilkovým cukrem do té doby, než žloutky zesvětlí. Do tuhého sněhu pomalu vmícháme (pouze metlou nebo vařečkou) ušlehané žloutky, polohrubou mouku a nakonec i kokos. Těsto dáme do předem vyhřáté trouby (cca 180°C) na 30-40 minut dokud těsto navrchu nezezlátne a po zapíchnutí špejle se těsto nelepí. Necháme vychladnout na mřížce.


Krém: dvě vaničky měkkého tvarohu (2x 250g), jedno balení mascarpone (200g), cukr podle chuti

Vše jsem smíchala dohromady, dokud se tvaroh nespojil s mascarpone. Trochu krému (zhruba dvě až tři lžíce) si necháme stranou na potření boků dortu. Díky tomu nám potom bude držet kokos všude tam, kde chceme.



Ovoce s želatinou: já jsem použila čerstvé oloupané kiwi, kompotované broskve, mraženou lesní směs (borůvky, černý a červený rybíz, ostružiny), čerstvé maliny a mražené jahůdky

Na želatinu si svaříme 450ml vody s krupicovým cukrem (asi tři lžíce). Až začne voda s cukrem vřít, přidáme želatinu v prášku. Je lepší přidávat želatinu až do vroucí vody. Pak vaříme ještě asi minutu a odstavíme. Necháme chvilku odpočinout a ještě teplé pomalu nalijeme na naskládané ovoce. 



Žádné komentáře:

Okomentovat