čtvrtek 28. ledna 2016

Domácí burgery

Taky občas dostanete chuť na burgery? Stačí mít doma mleté maso nebo kus kuřecího prsa, zeleninu a samozřejmě houstičky. Já tentokrát zkusila upéct i domácí houstičky a o výsledek se s vámi ráda podělím.



Houstičky

Ingredience: 250 ml vlažnější vody, 50 ml oleje, 2 lžíce sušeného droždí, 50 g cukru, 430 g hladké mouky, půl lžičky soli a jedno vejce

Nejdříve si předehřejeme troubu (zhruba 200°C). Smícháme vodu, olej, droždí a cukr a necháme 15 minut odpočinout. Do směsi přidáme 250 g mouky, sůl a vajíčko - za pomoci nástavců na hnětení těsta vypracováváme těsto. Postupně přidáváme i zbytek mouky dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Já osobně dala všechny ingredience do nádoby v pekárně a zapnula program TĚSTO. Vzniklé těsto bylo krásně hladké, vše bylo dokonale zapracované a těsto nelepilo. Poté z těsta vytvarujeme 12 kuliček pro menší burgříky. Když chcete méně větších bulek - prostě vytvarujte velikostně podle sebe. Necháme na pečícím papíru ještě chvíli spinkat pod utěrkou (asi 15 minut). Pak upečeme v troubě dozlatova (trvá to asi 20 minut). Necháme vychladnout na mřížce. Já krájela bulky ještě teplé, aby byl celý burger teplý. 

Masová náplň

Tvořila jsem dvě masové náplně - jednu kuřecí a jednu z mletého masa. 

Kuřecí burger je snadný, stačí si připravit kuřecí prsíčko, okořenit podle chuti (sůl, kari, červená paprika, grilovací koření) a osmažit - v mém případě ogrilovat na domácím elektrickém grilu. Poté jen nakrájet na menší kousky, nebo do burgeru vložit větší část - opět podle chuti.

Mleté maso si připravíme tak, že ho rozdrobíme do mísy, přidáme vejce a lžíci kremžské hořčice, trochu strouhanky, jednu lžíci mléka, sůl a pepř. Vše krátce promícháme dohromady, vytvoříme placičky a také osmažíme - ogrilujeme.

Zeleninová obloha

Já většinou nepoužívám speciálně smíchané saláty. Připravím si rajčata, cibuli, tvrdý sýr a listový salát. V burgeru poté vrstvím na maso plátek sýra, plátek rajčete, plátek cibule a kousek salátu. 

Některé burgery jsem nejprve potřela omáčkou, posypala chilli kroužky (zakoupenými v Německu) a až poté začala se skládáním masa a zeleniny na sebe. Chilli samozřejmě můžete vynechat.

Na omáčku jsem pro tentokrát smíchala jen majonézu s kečupem (větší podíl kečupu) a potřela tím jak bulku spodní, tak i bulku vrchní.


Žádné komentáře:

Okomentovat